Mijn website

Home Verhalen Foto's Filmpjes Wereldreis Tips Paklijst Links



GPS voor beginners


Waarom een GPS?

Het wegennetwerk in Nederland is zo ontzettend dicht en we rijden eigenlijk altijd dezelfde rondjes. We rijden zonder stuurtas dus een kaart hebben we niet altijd bij de hand. De knooppuntenroutes leek een goede oplossing maar dat heeft ook nadelen; bordjes die verkeerd staan, bordjes die weg zijn en het formaat van de bordjes zorgt dat je flink moet remmen om te kijken wat er op staat.

Doordat digitale kaarten steeds beter worden en ook gratis voorhanden zijn kwam de GPS in beeld. We wilden een nieuw model en eentje met knoppen. Het is de Garmin GPSMAP 62s geworden. De GPS is voor een gunstige prijs te koop bij Futurumshop.nl

Mapsource vs. Basecamp

Wil je een GPS gaan gebruiken dan moet er wel informatie op staan. Om te beginnen een goede kaart. Op OpenFietsMap staat een hele goede kaart van de Benelux en een duidelijke instructie hoe je deze kaart in de GPS krijgt.

De Garmin GPSMAP 62s heeft wat moeite met Mapsource. Vooral het overbrengen van bestanden tussen de PC en de GPS gaat slecht of niet. Daarom wordt het aangeraden om het gratis Basecamp te gebruiken.

Je kunt ook de route rechtstreeks op de GPS plaatsen: Sluit de GPS aan. Ga naar de Garmin 'schijf'. Dan naar de Garmin folder. Dan naar de GPX folder. Kopieer hier het .gpx bestand naartoe. Koppel de GPS los en zet de GPS aan zodat je de track kunt hernoemen naar iets herkenbaars.

Tracks vs. Routes

Een track is een passief lijntje op de kaart dat je moet volgen. Ga je van het lijntje af door een verkeerde afslag te nemen dan zal je zelf een andere weg moeten zoeken om weer terug te komen op het lijntje.

Een route is ook een lijntje op de kaart maar als je dan een verkeerde afslag neemt gaat je GPS een nieuwe route berekenen (mits je een routeerbare kaart hebt). Met een route kun je de GPS instellen dat je bij afslagen waarschuwingspiepjes te horen krijgt.

Websites waar je tracks kunt downloaden:


Bikely.com Klik op de gevonden route, dan op 'share', dan op 'Download .GPX'.


Wikiloc.com Klik op de gevonden route, dan op 'Download', vink 'As a GPX file' aan en klik op 'Download'.


Routeyou.com Klik op de gevonden route' dan op 'Downloaden', dan kun je kiezen uit 'GPX Uitwissel Formaat' of 'Garmin' waarbij het bestand rechtstreeks op de aangesloten Garmin GPS wordt geplaatst.

Tracks maken van Nederland:


Fietsersbond-fietsrouteplanner



Kaarten

Het belangrijkste van het functioneren van de GPS is natuurlijk een goede kaart. Op OpenStreetMap.org staat info en een kaart van de wereld waar je gedeeltes van kunt exporteren.

Of via Lambertus kun je makkelijk landen selecteren om te downloaden.

De praktijk

Even wat instellingen die ik gebruik:

'Hoofdmenu', 'Stel in', 'Kaart'.

Door 'Koers boven' te kiezen hou je altijd de rijrichting boven in je scherm. Ik denk dat dat het prettigst fietst.

'Hoofdmenu', 'Stel in', 'Kaart', 'Kaartinformatie'.

De 'WorldwideDEM Basemap' en de 'Birdseye Satellite Imagery' (niet op het plaatje te zien) kunnen aanblijven. De rest van de kaarten (behalve degene die je gebruikt) kunnen uit.

'Hoofdmenu', 'Stel in', 'Sporen'.

Ik laat de GPS wel loggen maar niet het loglijntje op het beeldscherm zien. Dan krijg je namelijk 2 lijntjes op je schermpje wat alleen maar verwarrend is.

'Hoofdmenu', 'Stel in', 'Systeem'.

Ik zet de GPS op 'Normaal'. Hij wil ook nog wel eens op 'demomode' schieten. Ik weet niet precies wanneer dat gebeurt maar ik denk als de GPS geen satelieten kan vinden (als je binnen bent bv.) dan je krijg je de melding of de GPS verder moet zoeken. Als je dan 'nee' kiest heb ik het vermoeden dat de GPS naar 'demomode' gaat.

'Tripcomputer', 'Menu', 'Wijzig geg. velden'.

De volgorde van de schermpjes kun je instellen. Deze lijkt mij het handigst maar dat is voor iedereen verschillend. (ps. niet op pad gaan met een bijna lege batterij :)

Ik fiets normaal gesproken met een schaalbereik van 120 m. Alleen in steden of plekken waar veel weggetjes zijn zoom ik in. Met de 'in' en 'out' knoppen op de GPS gaat dat heel makkelijk.

Geocoden van foto's

Als je onderweg heel veel foto's maakt en bij terugkomst niet meer precies weet waar ze genomen zijn dan kun je ze m.b.v. de GPS geocoden. Wat je nodig hebt is een tracklog, zorg dus dat de GPS op 'Spoorlog, opnemen' staat (eventueel 'niet tonen'), en zet de klok in je fototoestel gelijk aan de lokale tijd. Download dit programma en zet je tracklog van je GPS over naar je PC. Het programma spreekt voor zich. Als het klaar is krijg je een text bestand waar per foto de coördinaten bij staan. Als je deze coördinaten naar Google Maps kopieert dan kun je precies zien waar de foto is genomen. Ook worden de coördinaten in de Exif file van de foto bijgeschreven. Als je de foto dan op bv. Flickr plaatst krijg je automatisch op een kaartje de locatie te zien waar de foto is genomen.

De GPS is voor een gunstige prijs te koop bij Futurumshop.nl